Răspunsul Simonei Halep la întrebarea dacă Patrick Mouratoglou a dopat-o intenționat: ”Greșeala lor mi-a distrus cariera de 25 de ani”

de: Beatrice Dumitru
21 12. 2023

Simona Halep a fost depistată pozitiv în 2022 și suspendată pentru o perioadă de patru ani. Sportiva a acordat un interviu exploziv în presa din Franța și a fost întrebată despre posibilitatea ca fostul său antrenor, Patrick Mouratoglou, să-i fi dat substanțe interzise în mod intenționat. Iată ce a răspuns românca.

Ce spune Simona Halep despre Patrick Mouratoglou

Patrick Mouratoglou a fost antrenorul Simonei Halep în perioada aprilie – octombrie 2023. În luna noiembrie, francezul a făcut în premieră declarații publice despre suspendarea sportiv ei din Constanța. El și-a asumat răspunderea pentru faptul că a fost cel care a recomandat suplimentul cu colagen.

Acesta a fost contaminat cu Roxadustat și așa Simona Halep a picat testul anti-doping. De asemenea, francezul a recunoscut că echipa sa a greșit, dar s-a arătat foarte încrezător că judecătorii de la TAS vor schimba decizia în favoarea româncei.

Într-un interviu exploziv acordat de Simona Halep în presa din Franța, Simona Halep a susținut că este o victimă în scandalul de dopaj. Ea a fos întrebată dacă este posibil ca antrenorul francez Patrick Mouratoglou să-i fi dat substanțe dopante în mod intenționat. Deși îl consideră vinovat pentru situația în care se află, campioana de la Roland Garros și Wimbledon nu crede că antrenorul francez a dopat-o cu bună știință.

Simona Halep și Patrick Mouratoglou.

”Sunt sigură că nu a fost făcut intenționat și sunt recunoscătoare că admite că greșeala a fost a lui și a echipei sale. Da, ei sunt cei care mi-au dat acest supliment alimentar. Și pentru această greșeală, greșeala lor, eu sunt singura care plătește prețul cel mare: douăzeci și cinci de ani de carieră distruși”, a răspuns dubla campioană de Grand Slam. „Simo” nu se mai află în contact cu Patrick Moratoglou: „Nu am mai fost în contact direct de câteva luni și nu m-am antrenat la Academia Mouratoglou de anul trecut. Nu mai lucrăm împreună.

Nu avem laboratoare portabile pentru a testa suplimentele alimentare pe care le consumăm pe tot parcursul anului. A fost prima dată cand am luat colagen si nu il voi mai lua niciodata! Până atunci consumam doar săruri minerale și vitamine în cantități mici”, a declarat Simona Halep pentru Parismatch.

Simona Halep a spus cum a picat testul anti-doping

Simona Halep a fost găsită vinovată de două încălcări ale regulamentului antidoping, utilizarea unei substanțe interzise, roxadustat, și a unei ”metode/substanțe interzise” pe durata sezonului 2022, concluzie la care experții ITIA au ajuns pe baza datelor din pașaportul ei biologic.

Fostul lider mondial le-a explicat pe larg jurnaliștilor francezi cum a picat testul anti-doping, adăugând că a fost prima dată când a luat supliment cu colagen și nu știa brandul ales de echipa sa.

”Echipa mea mi-a recomandat să iau un supliment alimentar de colagen. Le-am urmat sfatul și s-a dovedit că colagenul era contaminat cu roxadustat. Eroarea vine de la laboratorul al cărui supliment alimentar a fost contaminat cu o substanță dopantă care nu avea niciun motiv să fie acolo. Nivelul găsit în urină pe 29 august 2022 este prea scăzut pentru a-mi îmbunătăți performanța.

Citște și: Simona Halep, primul atac la Patrick Mouratoglou după suspendare. De ce îl acuză: ”S-a terminat”

Mai ales că în ziua acestui test, roxadustat nu apare în analizele de sânge. Cu trei zile mai devreme, pe 26 august, analizele de sânge și urină au fost la fel de negative și nu au mai fost pozitive niciodată. Nu există nicio îndoială cu privire la contaminare și așa am pledat în instanță”, a adăugat Simna Halep pentru sursa citată.

Nu va renunța la tenis

După ce în urmă cu o săptămână, Simona Halep spunea că și-ar încheia cariera în cazul în care suspendarea de patru ani va fi menținută de judecătorii de la Lausanne, acum fostul lider mondial a făcut o altă dezvăluire în presa din Franța. Sportiva a spus că vrea să revină pe terenul de tenis indiferent de cât de lungă va fi perioada de inactivitate.

Simona Halep va fi audiată la TAS în perioada 7-9 februarie și va încerca să-și dovedească nevinovăția pentru a obține o reducere a pedepsei.

”Prefer să nu iau în considerare scenariul extrem, cel rău. Ar fi un dezastru. Mai ales pentru că, dacă sancțiunea va fi menținută, nu pot știi ce se va întâmpla peste trei ani, cum se va schimba corpul meu.

Citește și: ”N-a fost deloc inteligent”. Simona Halep, acuzată de o semifinalistă de la Wimbledon. Ce îi reproșează sportivei din România

Visul meu este să revin, indiferent de vârstă. Un lucru e cert, aleg cum îmi termin cariera și nu vreau să se termine altundeva decât pe teren. Cred că, având în vedere munca pe care am depus-o în toți acești ani, merit asta”, a mai afirmat Simona Halep pentru sursa citată.

Simona Halep se află în repaus forțat din octombrie 2022. Campioana de la Roland Garros și Wimbledonn a jucat ultimul meci pe 29 august 2022, la US Open 2022, când a fost eliminată în primul tur.